Blog

Nederlandse zomerscholen steeds meer in trek

 

Nederlandse zomerscholen steeds meer in trekUniversiteit

Het nieuwe leenstelsel, ingevoerd in 2015, rekende af met het populaire 'langstuderen'. Is dit de oorzaak van de toename in het aantal zomerscholen die Nederlandse universiteiten organiseren? Zij trekken meer studenten dan ooit!

Of is de Nederlandse student ambitieuzer geworden? Valt hier een link te leggen naar de krappe arbeidsmarkt en de toegenomen eisen van bedrijven aan het kennisniveau en de leerattitude van haar nieuwe 'young professionals'? Een onderzoekje waard!

In ieder geval was de zomerschool van de Radboud Universiteit Nijmegen afgelopen zomer goed voor zo'n 602 deelnemers en de Rijksuniversiteit Groningen voor 1.200 deelnemers. Maar de klapper van het stel was wel de Universiteit Utrecht met maar liefst 4.000 zomerschool studenten!

Gepeperde rekening

Helaas kon niet iedere student zich zomerschool veroorloven. Je moet er de tijd voor hebben én een gevulde beurs. Zo betaalde je voor een twee weken durende cursus Criminologie al 1345,- euro (inclusief logies).

Voortgezet onderwijs

Het begrip zomerschool is wel wat verwarrend, want het gaat niet zozeer om 'school', maar om vakantiecolleges. School staat doorgaans voor de middelbare school, waar zomerlessen volgen overigens ook zomerschool heet. Én waar eenzelfde trend valt te bespeuren, want ook in het voortgezet onderwijs schieten zomerscholen als paddenstoelen uit de grond. Hier zijn de oorzaken echter wel bekend: overvolle klassen, falende lesmethoden, nieuwe toetsen als de reken- en taaltoets en de nieuwe strengere overgangs- en slagingsnormen.

Beperkingen

Helaas kon niet iedere leerling zich zomerschool permitteren. Wegens tijdgebrek of door de beperkingen die ervoor gelden. Zo kon je jezelf niet opgeven, maar bepaalde school wie deel kon nemen. En je kon slechts twee weken één vak volgen. Om de kosten hoefde je het niet te laten, want die lagen rond de 50,- euro.

Alternatieven

Doe het zelf!

Voor wie de bovengenoemde zomerscholen niet bereikbaar waren, zijn gelukkig prima alternatieven. Het meest voor de hand liggend is om zelf het begrip en kennisniveau te verbeteren of uit te breiden. De zefstudie tools van BijlesXtra zijn hier uitermate geschikt voor: studielinks en uitlegvideo's per vak, allerhande studietips en gratis te downloaden studieplanners!  Gewoon lekker thuis!

Steun in de rug

Ondanks alle eigen inspanningen, kan het zijn dat een leerling of student toch hulp en coaching wil in het vak waarmee hij/zij worstelt. Voor hen is er de handige vergelijkingstool Bestebijles.com. In 3 stappen vind je hier zomerscholen in de buurt. Bijlesinstituten bieden namelijk ook steeds vaker zomercursussen aan, zelf samen te stellen en dus op maat!

Kortom: voor de ijverige leerling of student is er altijd wel een weg die leidt naar studiesucces!

 
Door Yvonne Koster 

© BijlesXtra

 

Photo by Freepik