Blog

Een op drie middelbare scholieren krijgt bijles!

 

Een op drie middelbare scholieren krijgt bijlesNOS kopt dat één op de drie middelbare scholieren bijles krijgt. De conclusie volgt uit een onderzoek dat minister Arie Slob liet uitvoeren, een herhaling van eenzelfde onderzoek twee jaar geleden.

Image by Freepik

Toen al bleek dat steeds meer scholieren bijles krijgen en thuis extra (online) oefenstof doornemen. De percentages zijn nu vrijwel hetzelfde: ook nu krijgt 25% van groep 8 op de basisschool een vorm van aanvullend onderwijs. En ook nu weer blijkt dat scholieren in de vier grote Randstedelijke steden vaker bij hun huiswerk, toetsen en examens begeleid worden. Vier op de tien ouders kiest hierbij meer en meer voor particulier onderwijs.

Waarom kiezen ouders voor bijles?

Wat zijn de redenen? Ouders vinden vooral dat school niet de juiste ondersteuning biedt. Leerachterstanden worden niet afdoende oplost. Ouders wachten niet af en zorgen zélf ervoor dat de achterstand wordt ingehaald. Maar daarnaast biedt huiswerkbegeleiding na schooltijd, een mooie oplossing voor het tijdgebrek waar werkende ouders mee kampen. Zelf komen zij er niet aan toe, hun kind op een ontspannen manier te helpen het huiswerk te organseren en te plannen. Noch komen zij eraan toe om hun kind te overhoren voor hun SO's en toetsen, laat staan het te helpen met werkstukken en verslagen. De buitenschoolse huiswerkbegeleiding is zo een mooie BSO waar je twee vliegen in één klap slaat!

Particulier onderwijs blijkt populairder te zijn geworden bij ouders. Deze vorm van aanvullend onderwijs met de kleine klassen, biedt immers prima uitkomst voor vastgelopen leerlingen en voor hen die met gedragsproblemen worstelen.

De minister heeft zorgen

De percentages van aanvullend onderwijs lopen niet op. Desondanks heeft minister Slob zorgen. Zo vindt hij vindt het niet wenselijk dat veel ouders het VMBO of HAVO schooladvies niet accepteren en via bijles, hun zoon of dochter toch proberen te doen opstromen naar het HAVO, resp. VWO. Hij noemt het een extra psychische belasting voor kinderen. Daarnaast kost externe huiswerkondersteuning (buiten school om), de ouders geld. De bewindsman vreest een vergroting van de tweedeling die er nu al is, tussen ouders die zich wel en ouders die zich geen bijles kunnen veroorloven voor hun kinderen. Om deze redenen vindt hij het belangrijk met de scholen in overleg te blijven. Want hoewel de kwaliteit van het onderwijs voldoende is, vindt hij het jammer dat veel ouders dat anders zien.

Hulp voor ouders: OudersXtra!

Of het nu wenselijk is of niet, feit blijft dat ouders buiten school om hulp zoeken bij de intellectuele opvoeding van hun kroost. Wij van BijlesXtra begrijpen dat! Voor ouders hebben wij praktische huiswerk tools ontwikkeld, om ze te ondersteunen in hun belangrijke taak. Zo kunnen ouders onze studieplanners gebruiken om te helpen bij het organiseren en plannen van het huiswerk. Daarnaast zijn er de handige studietips die handvatten aanreiken, hoe het huiswerk, het proefwerk of de examens aan te pakken en te leren. In OudersXtra verzamelen wij alle tips & tools voor ouders. En alles gratis te downloaden!

Gratis Huiswerktools Leerlingen

Maar ook leerlingen kunnen zelf aan de slag. Natuurlijk allereerst met het lesmateriaal van school. Maar altijd zijn er onderwerpen die niet goed begrepen worden. Maar even aan de leraar vragen kan niet als je thuis bent. Wat fijn dat er dan in de complete Vakportalen volop huiswerk links en uitlegvideo's voor de lastige vakken te vinden zijn! Zo kunnen scholieren toch zélf, zich de leerstof eigen maken en extra oefenen!

Bijles voor elke portemonnee!

Het kan gebeuren dat alle inspanningen ten spijt, er toch extra studiehulp van een externe privéleraar nodig is. Omdat het thuis te onrustig is, of de leerachterstand niet meer in te halen is, of het onderwerp te moeilijk is of er zijn leerproblemen. Wat is dan de oplossing?

Met de bijles vergelijker Bestebijles.com vergelijk en boekt men gemakkelijk goedkope (online) bijles, huiswerkbegeleiding of examentraining. Dat bijles tegenwoordig voor iedere portemonnee mogelijk is, tonen de vele enthousiaste en getalenteerde scholieren en studenten in Bestebijles.com. Zij bieden zeer betaalbare bijles aan, al vanaf €5,-  per uur! Zo is particuliere huiswerkbegeleiding bereikbaar voor ieder budget en portemonnee!

Anderen lazen ook: