Blog

Examen met beperking - Wat is mogelijk?

 

Examen doen met een beperking - centrale eindexamens VMBO HAVO VWO/Gymnasium

Examen doen met een beperking. Ben jij scholier VMBO, HAVO, VWO of student MBO, HBO of WO en krijg jij hier mee te maken? Dan is dit artikel voor jou! Want een functie- of studiebeperking hoeft het succesvol doorlopen van school of studie niet in de weg te staan. De hobbels op de weg naar jouw diploma, kunnen met de juiste begeleiding en hulpmiddelen worden weggenomen. Hier lees je welke examenaanpassingen mogelijk zijn.

Examen met beperking: VMBO HAVO VWO

Het zit er bijna op! Je gaat eindexamen VMBO, HAVO of VWO doen. Het maken van een eindexamen is natuurlijk spannend, maar het is extra spannend voor jou. Want het is wel wat anders, als je slechtziend of slechthorend bent. Of als je ernstige dyslexie hebt of een vorm van autisme. Zo er zijn nog veel meer beperkingen die een barrière kunnen vormen op de weg naar een mooi diploma. Maar gelukkig houdt het College voor Toetsen en Examens (CvTE) bij het maken van de centrale eindexamens in het voortgezet onderwijs, rekening met scholieren met een beperking. Want voor hen gelden aangepaste examenvoorwaarden. Zo krijg je doorgaans, afhankelijk van je beperking, diverse extra hulpmiddelen en tijd.

Aangepast examen doen: wanneer en hoe?

Wat houden per beperking, de aanpassingen eigenlijk in? En wanneer kom je voor aangepast examens in aanmerking? Jouw school(directeur) bepaalt aan de hand van je persoonlijke situatie én de regels van het CvTE óf en in hoeverre, jij in aanmerking komt voor een aangepast eindexamen. Soms vraagt je school een deskundigenverklaring op, bijvoorbeeld van je arts of psycholoog. In zo’n verklaring staat wat jouw beperking inhoudt en op welke manier en met welke maatregelen jij het beste je eindexamen kunt afleggen. Hieronder zie je voorbeelden van examen aanpassingen:

Aanpassingen op een rij:

 • 30 minuten extra tijd;
 • Je examen afleggen met een laptop of pc;
 • Je examen afleggen in een andere ruimte;
 • Gespreid eindexamen doen als gevolg van langdurige ziekte of afwezigheid;
 • Bijzondere hulpmiddelen, zoals:
  • een voorleesstem (bij dyslexie of taalontwikkelingsstoornissen)
  • rekenkaarten (bij dyscalculie)
  • een gebarentolk (bij doof- of slechthorendheid)

Let op: de aanpassingen kunnen per beperking verschillen. Kijk voor een volledig overzicht bij Examenblad.

Gratis studietools voor jou!

Wij van BijlesXtra helpen jou ook, met onze vele gratis studietools. Deze huiswerk- en examentools maken de voorbereiding op jouw tentamens en (eind)examens namelijk een stuk lichter en effectiever. Des te ontspannener ben je voor je examen! Want speciaal voor scholieren is er ExamenXtra: hét examenportaal boordevol handige huiswerk- en examenlinks,vele duidelijke uitlegvideo's, de slimme examenplanners en de praktische, effectieve examentips!

Regeren is vooruit zien!

Regeren is vooruit zien. Na jouw eindexamen start jij natuurlijk een leuke studie én je bent dan of wordt, al 18 jaar. Dat betekent dat jij zélf verantwoordelijk wordt voor je geldzaken. En zo moet ook je vanaf je 18e, zélf een zorgverzekering regelen en afsluiten. Want "voor iedere Nederlander van 18 jaar of ouder geldt een verzekeringsplicht voor het basispakket van de zorgverzekering". Onder de dekking van het basispakket vallen zaken als: huisarts, spoedeisende hulp en ambulancevervoer. Heb je behoefte aan meer specifieke zorg met het oog op jouw beperking? Geen probleem, want je kunt de zorg uitbreiden met aanvullende verzekeringen.

Examen doen met een beperking eindexamens VMBO HAVO VWO/GymnasiumDe beste zorg voor jou!

Met het oog op deze nieuwe fase in je leven is het goed je nu alvast te oriënteren op een studenten zorgverzekering. Het is immers zaak dat de polisvoorwaarden goed aansluiten bij de eisen die jouw beperking met zich mee brengt. Want jij wilt natuurlijk wel goed en passend verzekerd zijn als je straks gezellig, maar zelfstandig op kamers woont! Je mag zelf kiezen bij welke zorgverzekeraar je de zorgverzekering wilt afsluiten. Kijk eens bij Studenten Zorgverzekeringen, want daar kun je met oog op de zorg die jij nodig hebt, verschillende zorgverzekeringen met elkaar vergelijken. Voor de best passende zorgverzekering met het beste tarief!

Examen met beperking - MBO HBO WO

Het is handig als je ook weet wat je moet doen als je verder gaat studeren. Veel MBO's, HBO's en universiteiten bieden namelijk aanvullende ondersteuning, toegespitst op jouw studiebeperking. Stel jouw (toekomstige) onderwijsinstelling in ieder geval zo snel mogelijk op de hoogte. Want des te meer tijd is er om voor jou aangepaste tentamens en examens te organiseren. Sommige instellingen hebben hier een informatiepunt voor, maar in de meeste gevallen gaat dit via de decaan of studieadviseur. Meer informatie vind je hier.

Veel succes met jouw tentamens en examens!

StudyShop BX

Nu verkrijgbaar in webshop:

> Examenplanner Plus!

Examenplann...
Examenplanner Plus Examenplanner Plus

> Examenstof uitgelegd op video!

Video Voordeelpakketten Middelbare school
Video Voordeelpakketten Middelbare school