Blog

 

Vakantiescholen als lenteschool en zomerschool onverminderd populairVakantiescholen: lenteschool, herfstschool en zomerschool, nemen toe in populariteit. Zowel in het basisonderwijs, als het middelbaar onderwijs. Wat is de oorzaak van deze groeiende belangstelling en wat is het nut van dit aanvullende onderwijs?

Vakantieschool op de basisschool

Steeds meer basisscholen in de grote steden bieden zomerschool aan. Oorspronkelijk werden ze opgericht om kinderen met leerachterstanden een beetje op weg te helpen, maar dat is nu niet meer waar het alleen maar om gaat. Er vindt een enorme integratie plaats tijdens zomer­school. De zomerscholen verwachten veelal dat de ouders thuis de lijn doortrekken. Zo krijgen zij tips over hoe ze hun kind het beste kunnen voorlezen. 

Zomerschool in het basisonderwijs levert grote voordelen op: kinderen halen achterstanden in, raken gemotiveerd om te leren, integreren sneller én hun ouders profiteren van de kennis die hun kind opdoet!

Vakantieschool op de middelbare school

De laatste paar jaar is er sprake van een nieuwe tendens in het voortgezet onderwijs. Zomerschool wordt meer en meer naar voren gehaald naar de meivakantie: de lenteschool. Scholen willen zoveel mogelijk voorkomen dat leerlingen blijven zitten. Bijspijkeren in de meivakantie kan dat voorkomen. Het ministerie verstrekt subsidie om met lentescholen en zomerscholen zittenblijven te voorkomen en te verminderen.

De belangstelling voor vakantiescholen in het middebaar onderwijs, neemt alleen maar toe. Oorzaken hiervoor zijn o.a.: ongemotiveerde scholieren, gaming, overvolle klassen, falende lesmethoden, toetsen als de reken- en taaltoets en strengere overgangs- en slagingsnormen. En met als laatste wapenfeit: de Coronacrisis! Door deze factoren is de kans op doubleren aanmerkelijk verhoogd.

Helaas kan niet iedere leerling zich vakantieschool permitteren. Wegens tijdgebrek of door beperkingen die ervoor gelden. Zo kun je jezelf niet opgeven, maar bepaalt de school veelal wie deel mag nemen. En je kunt slechts twee weken één vak volgen.

Alternatieven voor de vakantieschool

 

Steun in de rug van bijlesleraar

Ondanks alle inspanningen, kan het zijn dat een leerling of student toch hulp en coaching nodig heeft voor bepaalde vakken. Voor hen is er het eigentijdse platform Bestebijles.com. Hier bieden scholieren, studenten, bijlesleraren en bevoegde docenten, zelfstandig (online) bijles, huiswerkbegeleiding en examentraining aan, tegen zeer betaalbare prijzen, al vanaf €5,- per uur. Op dit platform is er voor de ijverige scholier of student, altijd wel een (online) bijlesleraar op maat te vinden, passend bij het budget!

Doe het zelf!

Naast het inschakelen van een bijlesleraar, kunnen scholieren/studenten natuurlijk ook zelf aan de slag. Met de zelfstudie tools van BijlesXtra: studielinks, uitlegvideo's, studietips. en studieplanners verbeteren zij het begrip en kennisniveau van dat lastige vak gewoon zelf! En alles is gratis te downloaden.

De huiswerktools zijn verzameld in de portalen BijlesXtra, HuiswerkXtra, ToetsXtra en ExamenXtra. Liever alle tools bij elkaar hebben voor een vak? Ga da dan naar de Vakportalen... makkelijker kan het niet!

Anderen lazen ook: