Blog

Oefen jezelf naar de Taaltoets!

Zie jij ook op tegen de Taaltoets? Ben je bang dat je taalkennis is weggezakt of dat je taalvaardigheden te kort schieten? En waarom moet jij een Taaltoets doen? En wat houdt het eigenlijk in?

Voorgezet Onderwijs

Als je op de middelbare school zit, hoef je geen aparte taaltoets te doen, zoals de Rekentoets. Taal wordt namelijk in het vak Nederlands getoetst. Maar taal wordt wel getoetst in het landelijk examen, dus uiteindelijk krijg je hem toch.

Omdat veel leerlingen moeite hebben met taal, heeft de overheid 'Taalniveaus' ingevoerd. Door middel van taaltoetsen kan jouw school zien of jij het vereiste taalniveau beheerst. Aan het eind van het vmbo moet je taalniveau 2F hebben. Voor het havo en 4 mbo is dat 3F en voor het vwo is dat 4F

Gelukkig besteden de meeste scholen veel aandacht in de lessen Nederlands aan taalvaardigheid, vaak met oefentoetsen. Meestal is dat voldoende, maar helaas niet altijd.

Wat kun jij zelf doen?

Als je vanaf de brugklas goed meedoet met taal en voor iedere taaltoets voldoende scoort, hoef je je over het landelijke taalexamen geen zorgen te maken! Zie jij toch tegen taaltoetsen op? Dan is er goed nieuws! Wij hebben alle taal sites voor jou gebundeld. Leer ook beter spellen, lezen, schrijven en formuleren en oefen jezelf glansrijk naar de Taaltoets!

    Taaltoets Info

    

 

MBO/PABO

Bij veel MBO-scholen moet je een toelatingstoets Taal en/of Rekenen afleggen. Hiervoor moet je slagen als je geaccepteerd wilt worden voor de opleiding van je keuze. En ieder jaar moet je er weer examen in doen.

Als je leraar op de basisschool wilt worden, dan doe je aparte taaltoets in het eerste jaar van de PABO. Dat is logisch, want men wil zeker weten dat degene die kinderen de Nederlandse taal moet leren, zelf wel goed kan spellen, formuleren en schrijven.

Taalhulp

Natuurlijk kun je zelf veel oefenen voor de Taaltoets. Gaan je taalvaardigheden er toch niet genoeg op vooruit? Dan is het wellicht slim om de hulp van een taalexpert in te schakelen. Kijk eens bij Bestebijles.com, voor bijlesleraren Taal bij jou in de buurt!

 

© BijlesXtra

Image by Freepik.com