Blog

Reken jezelf naar de Rekentoets - Rekenen Brugklas, VMBO, HAVO, VWO, MBO, HBO.2F, 3F

Zie jij ook op tegen de (alternatieve) Rekentoets? Ook bang dat je rekenvaardigheden te kort schieten? En waaróm moet jij eigenlijk een rekentoets doen? En is het nog verplicht?

Rekenniveaus

Omdat veel leerlingen moeite hebben met rekenen, heeft de overheid 'Rekenniveaus' ingevoerd. De school toetst jouw rekenniveau via de Rekentoets. Het vereiste rekenniveau voor vmbo is 2F en voor havo/vwo 3F.

Image by Freepik.com

Rekentoets VMBO en HAVO

Ben jij VMBO of HAVO scholier? Houd er dan rekening mee, dat je minimaal één keer de Rekentoets moet doen. Echter, deze telt niet mee voor je diploma. Maar het cijfer komt wel op je cijferlijst.

Rekentoets VWO

Zit je op het VWO, dan moet ook jij de Rekentoets minimaal één keer doen. Je krijgt hiervoor 4 kansen, verspreid over 2 jaar. De toets telt niet meer mee voor je VWO-diploma, maar het cijfer komt wel op je cijferlijst. De Rekentoets telt ook niet meer mee voor het 'Cum Laude', tenzij het cijfer positief begunstigend is voor het behalen hiervan. Je kunt je cijfer dan alsnog laten betrekken in het bepalen van het Cum Laude. Deze mogelijkheid geldt echter alléén dit schooljaar. NB: De extra afnamedag met versnelde normering. die bedoeld was voor jou, als je mogelijk zou kunnen zakken op de kernvakkenregeling, komt te vervallen. Gelukkig besteden de meeste scholen tegenwoordig veel aandacht in de wiskunde- of mentorles aan rekenvaardigheid, met goede oefentoetsen. Meestal is dat voldoende, maar helaas niet altijd. Denk je wel extra hulp te kunnen gebruiken? Kijk dan snel hieronder bij 'Wat kun je zelf doen?'.

Rekentoets MBO/PABO

Bij veel MBO-scholen moet je een toelatingstoets Taal en/of Rekenen afleggen. Hiervoor moet je slagen als je geaccepteerd wilt worden voor de opleiding van je keuze. En ieder jaar moet je er weer examen in doen. Het vereiste rekenniveau voor 1,2, 3 MBO is 2F en voor 4 MBO is dat 3FAls je leraar basisschool wilt worden, doe een aparte rekentoets in het eerste jaar van de PABO.  Dat is logisch, want men wil zeker weten dat degene die kinderen de Nederlandse taal moet leren, zelf wel goed kan rekenen! Het vereiste rekenniveau voor het HBO is 3F.

De Rekentoets - wat kun je zelf?

Als jij altijd goed meegedaan hebt met rekenen op de basisschool en middelbare school (onderbouw), dan hoef jij je niet druk te maken over de Rekentoets. Zie jij toch tegen de Rekentoets op? Dan is er goed nieuws! Wij hebben alle rekensites voor jou gebundeld, inclusief gratis, handige rekentools. Leer zelf beter rekenen en reken jezelf naar de Rekentoets! Klik snel op de button hieronder.

   Rekenen & Rekentoets

 

Meer informatie

Voor vragen over de geldende regelgeving van de Rekentoets in het voortgezet onderwijs kun je contact opnemen met Steunpunt Taal & Rekenen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en het Examenloket Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Veel succes met jouw Rekentoets!

Rekenhulp nodig?

Lukt het ondanks alle inspanningen niet, om jouw rekenvaardigheden te verbeteren? Kijk dan eens bij vergelijkingssite Bestebijles.com. Met deze vergelijkingstool vind je snel een bijlesleraar die past bij jou en jouw lesniveau. In 3 simpele stappen vind je de rekenleraar die jou kan helpen met jou rekenproblemen. Voor betere cijfers natuurlijk. Je kunt kiezen uit: scholier, student, bijlesleraar of bevoegd docent, aan huis, in de buurt of online!

Veel succes met de Rekentoets!

Anderen lazen ook: