Blog

Reken jezelf naar de Rekentoets!

Zie jij ook op tegen de (alternatieve) Rekentoets? Ook bang dat je rekenvaardigheden te kort schieten? En waaróm moet jij eigenlijk een rekentoets doen? En is het nog verplicht?

Rekenniveaus

Omdat veel leerlingen moeite hebben met rekenen, heeft de overheid 'Rekenniveaus' ingevoerd. De school toetst jouw rekenniveau via de Rekentoets. Het vereiste rekenniveau voor vmbo is2F en voor havo/vwo 3F.

VMBO en HAVO

Zit je op het vmbo of het havo, dan moet je minimaal één keer de Rekentoets doen. Echter, deze telt niet mee voor je diploma, maar het cijfer komt wel op je cijferlijst.

VWO

Zit je op het VWO, dan moet ook jij de Rekentoets minimaal één keer doen. Je krijgt hiervoor 4 kansen, verspreid over 2 jaar. De toets telt niet meer mee voor je vwo-diploma, maar het cijfer komt wel op je cijferlijst.

De Rekentoets telt ook niet meer mee voor het 'Cum Laude', tenzij het cijfer positief begunstigend is voor het behalen hiervan. Je kunt je cijfer dan alsnog laten betrekken in het bepalen van het Cum Laude. Deze mogelijkheid geldt echter alléén dit schooljaar. NB: De extra afnamedag met versnelde normering. die bedoeld was voor jou, als je mogelijk zou kunnen zakken op de kernvakkenregeling, komt te vervallen.

Gelukkig besteden de meeste scholen tegenwoordig veel aandacht in de wiskunde- of mentorles aan rekenvaardigheid, met goede oefentoetsen. Meestal is dat voldoende, maar helaas niet altijd. Denk je wel extra hulp te kunnen gebruiken? Kijk dan snel hieronder bij 'Wat kun je zelf doen?'.

MBO/PABO

Bij veel MBO-scholen moet je een toelatingstoets Taal en/of Rekenen afleggen. Hiervoor moet je slagen als je geaccepteerd wilt worden voor de opleiding van je keuze. En ieder jaar moet je er weer examen in doen. Het vereiste rekenniveau voor 1,2, 3 MBO is 2F en voor 4 MBO is dat 3F.

Als je leraar basisschool wilt worden, doe een aparte rekentoets in het eerste jaar van de PABO.  Dat is logisch, want men wil zeker weten dat degene die kinderen de Nederlandse taal moet leren, zelf wel goed kan rekenen! Het vereiste rekenniveau voor het HBO is 3F.

Wat kun je zelf doen?

Als jij altijd goed meegedaan hebt met rekenen op de basisschool en middelbare school (onderbouw), dan hoef jij je niet druk te maken over de Rekentoets. Zie jij toch tegen de Rekentoets op? Dan is er goed nieuws! Wij hebben alle rekensites voor jou gebundeld. Leer zelf beter rekenen en reken jezelf naar de Rekentoets!

    Rekenen & Rekentoets

 

Lukt het ondanks alle inspanningen niet om jouw rekenvaardigheden te verbeteren? Kijk dan eens bij Bestebijles.com. Met deze vergelijkingstool vind je vast de rekenexpert die jou kan helpen.  In 3 simpele stappen vind je rekenhulp op maat, thuis of in de buurt!

Meer info over de Rekentoets

Voor vragen over de geldende regelgeving van de Rekentoets in het voortgezet onderwijs kun je contact opnemen met Steunpunt Taal & Rekenen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en het Examenloket Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Veel succes met jouw Rekentoets! 

© BijlesXtra

Image by Freepik.com