Blog

 

Uitlegvideo’s: favoriet (examen) leermiddel VMBO, HAVO, VWO, MBO!Uitlegvideo’s, hét favoriete leermiddel van scholieren? Digistudies, producent van uitlegvideo's, constateert van wel. Ieder jaar zien zij een groeiende belangstelling voor hun videopakketten voor de middelbare school. Vanwaar deze stijgende vraag naar (examen)uitleg op film?

Uitlegvideo's en digitalisering

Ten eerste is er de digitalisering van het onderwijs. Vanaf de basisschool leren kinderen computer- en mediavaardigheden aan. Ze leren om hun online skills in te zetten voor het maken en leren van hun huiswerk. Van de online huiswerktools worden vooral de uitlegvideo's rap populairder. Je kunt ze immers gewoon thuis, wanneer je maar wilt, inzetten. En door de mogelijkheid van pauzeren, vooruit en terugspoelen, nog eens in je eigen tempo ook.

Uitlegvideo's en Corona

Ten tweede zijn er door COVID-19 flinke leerachterstanden ontstaan. Niet zo verwonderlijk met zoveel door corona getroffen docenten en hele klassen die naar huis worden gestuurd. Alternatieve afstandslessen zijn het gevolg. Deze lessen vergen echter een nieuwe soort concentratie en focus die lang niet iedere scholier en examenleerling kan opbrengen. Door deze leerachterstanden, zijn scholieren meer dan ooit teruggeworpen op zichzelf. Hun zelfredzaamheid en zelfwerkzaamheid wordt maximaal aangesproken. Naarstig zoeken zij naar online hulpbronnen, want die toets, dat tentamen of examen, komt toch een keer in zicht... Zo komen zij veelal uit bij uitleg op video voor hun probleemvakken, een mooi alternatief als reguliere klassikale uitleg ontbreekt of ontoereikend is.

 

 

 
 

Uitlegvideo's: de voordelen

Maar wat zijn nu precies de voordelen van instructie op film? Is video uitleg beter dan het gewone lesboek? Voor veel scholieren wel, vooral voor hen die moeite hebben met het lezen van grote lappen tekst, dyslectisch zijn of zich niet kunnen motiveren voor intensief leeswerk. Dan zijn er nog de 'beelddenkers', diegenen die het beste leren aan de hand van beelden in plaats van woorden. De voordelen samengevat:

  • Door visuele én auditieve prikkeling, makkelijker leerstof opslaan.
  • Geen eindeloze lappen tekst doornemen (ideaal voor visueel ingestelden en beelddenkers).
  • Video’s altijd online beschikbaar, dus leren waar en wanneer je wilt.
  • Éen specifiek onderwerp per video, dus precies weten wat je per video leert.
  • Video’s pauzeren, doorspoelen, terugspoelen, versnellen en vertragen: in eigen tempo leren.
  • Bijpassende begrippenlijsten om de stof goed te kunnen leren
  • Bijpassende oefenvragen om kennis direct te kunnen testen.
  

Uitlegvideo's: onderzoek Radboud Universiteit

Er is nog een reden om lastige (examen)vakken aan te pakken met video's. Uit onderzoek van de Radboud Universiteit blijkt namelijk, dat leren met video instructie tot aanzienlijke hogere resultaten leidt: gemiddeld één punt hogere scoreOftewel, leren met een effectief leermiddel als uitlegvideo’s, het verschil maken tussen een voldoende en een onvoldoende toet-, tentamen- & examencijfer!

 
 
 
 

Professionele Uitlegvideo's

Uitlegvideo’s: favoriet (examen) leermiddel bij scholieren en studenten VMBO, HAVO, VWO, MBO!We zien dus dat steeds meer (examen)leerlingen in de knel raken door COVID-19. En omdat BijlesXtra het belangrijk vindt dat iedereen de kans krijgt om met behulp van goede video's over te gaan of te slagen, is zij een samenwerking aangegaan met Digistudies. Want scholieren beoordelen hun uitlegvideo's hoog: een gemiddeld cijfer van 9.1! Daarnaast zijn zij de goedkoopste leverancier van professionele uitlegvideo's in hun branche. Zo zijn video's als zelfstudie goedkoper dan bijles! En zo ontstaan er weer gelijke kansen voor iedereen!Op deze huiswerksite vind je al vele verzamelde gratis uitlegfilmpjes, maar door de hoge kwaliteit, de effectiviteit én de lage prijs, geeft BijlesXtra graag nog platform aan Digistudies Video's.

Uitlegvideo's .... ontdek ze zelf!

Ben jij benieuwd of uitleg op film ook voor jou werkt? Probeer ze eens uit en je ontdekt dat ook jij geholpen wordt. Hieronder kun je snel naar het videopakket voor jouw vak!

VMBO:

Aardrijkskunde 14 - Geschiedenis 18 -  Biologie 19  - Wiskunde 21 -  NASK 1 18  -  Economie 24  -  Engels 20

HAVO:

Aardrijkskunde 34 -  Geschiedenis 39  -  Economie 52  -  Biologie  85  -  Wiskunde A  31  -  Wiskunde B 44 -  Natuurkunde 100  -  Scheikunde 53  -  Maatschappijwetenschappen 17  -  Nederlands 17  -  Engels 20  -  Frans  18  -  Duits 15

VWO:

Aardrijkskunde 38  -  Geschiedenis 38  -  Economie 61  -  Biologie 85  -  Wiskunde A 34  -  Wiskunde B 62  -  Natuurkunde 113  -  Scheikunde 59  -  Maatschappijwetenschappen20  -  Nederlands 18  -  Engels 20  -  Frans 18  - Duits 14

Veel succes met je tentamens en examens!