De voorbereiding

terug examentips

 

Examentips - De voorbereiding

Op een goed moment, kom je erachter dat het met de examenvoorbereiding slecht gesteld is... chaos in je hoofd en eigenlijk snap je nog maar weinig... Blijf niet alleen rondlopen met je probleem, maar deel het met je ouders en mentor. Zij kunnen kijken wat de oorzaak is. Misschien mis je studievaardigheden of schiet je kennis te kort. Is er een onderliggend (leer)probleem? Kijk samen hoe jij grip op je tentamen- of examenvoorbereiding kunt krijgen. Voorkom achterstand in je voorbereiding! Wij helpen je met onze tips:

 

Tip 1 - Plan je tijd ... op tijd!

Zorg ervoor dat je op tijd begint met je examenvoorbereiding. Blijf niet alleen rondlopen met je probleem, maar deel het zo snel mogelijk met je ouders en mentor. Zij kunnen dan met jou om de tafel gaan zitten en kijken wat de oorzaken zijn. Misschien mis je studievaardigheden of schiet je kennis te kort. Maar er kan ook sprake zijn van een onderliggend (leer)probleem. Kijk samen met hen hoe jij meer grip op je tentamen- of examenvoorbereiding kan krijgen. Zo voorkom je een achterstand en haal je betere cijfers! Op tijd starten is goud

Breng structuur in je dagen, ook buiten schooltijd. Vaste tijden voor hobby's en sport helpen daarbij. Zet, naast natuurlijk je studietijden, ook deze activiteiten in je agenda! Zorg voor  afwisseling in leren en pauze. Dit geeft rust, waardoor je uiteindelijk veel meer doet.

Heb je vakantie? Doe alsof je een gewone schooldag hebt en begin 's ochtends om negen uur met leren tot vijf uur. Natuurlijk neem je twee keer een kwartier pauze en een half uurtje voor de lunch. Als je jezelf hieraan went, weet je zeker dat jij je doelen haalt! 's Avonds kun je dan nog de puntjes op de 'i' zetten als dat nodig is.

 

Tip 2 - Plan je tentamen of examen!

Het is slim om van tevoren te bedenken hoe je dit tentamen of examen gaat aanpakken. Maak je eigen examenplanner, waar je eerst de examendata voor al je vakken noteert. Bekijk de examenstof per vak en let daarbij op:

  •  De hoeveelheid leerstof. Verdeel de stof in behapbare stukken en verdeel ze over de weken/maanden.
  •  De mate waarin je de stof al beheerst. Wat je al beheerst behoeft enkel herhaling, dus minder tijd. Voor nieuwe leerstof plan je meer tijd in.
  •  Welke onderwerpen je exact moet kennen en welke meer om begrip en inzicht vragen.
  •  Naar welke leerstof de meeste aandacht uit moet gaan, zodat je geen tijd verspilt.
  •  Inplannen van urgente privézaken. Het is niet fijn als je moet stoppen met leren, terwijl je 'er net lekker in zit'.
  •  Extra marge voor onvoorziene zaken als ziekte.

Bepaal hoeveel tijd ieder leeronderdeel nodig heeft en noteer het in de planner. Noteer ook wat je precies voor dat leeronderdeel wilt doen. Kijk of je hulp nodig hebt (uitleg van vriend, overhoren, oude tentamens zoeken, literatuur halen, enz). Nu is er nog genoeg tijd om dat te regelen.

 

Tip 3 - De juiste doelen en focus!

Doelen

Bedenk wat je wilt. Wat zijn je doelen, je dromen? Wat is er nodig om die te bereiken? Schrijf dit allemaal eens op en kijk er eens goed naar. Zou 'je best doen voor school en je diploma halen' daarvoor nodig zijn? Motiveer jezelf om voor jouw doelen te knokken! Uiteindelijk moet je het zelf doen..

Focus

Waak ervoor op dat je te lang bij dezelfde leerstof blijft hangen, want het leerrendement wordt dan steeds minder. Zorg dus voor een goede afwisseling in leeronderwerpen en vakken. Besteed de ene keer aandacht aan begrijpen, de andere keer aan leren, dan weer aan herhalen/oefenen enz. Met de juiste leerfocus blijf je fris en fruitig!

 

Tip 4 - Hoofd- en bijzaken

Maak onderscheid tussen hoofd- en bijzaken. Je kunt eenmaal niet alles leren. Wat veel aandacht krijgt in de klas en in je boek, is hoofdzaak. Kijk ook in oude tentamens/examens wat veel aandacht krijgt. Leer dat eerst en daarna de bijzaken. Ook slim: maak een samenvatting of schema/mindmap van de leerstof: het dwingt je tot het onderscheiden van hoofd- en bijzaken. Doordat je de lesstof moet analyseren voor deze verkorte overzichten, ga je het vanzelf beter begrijpen én je leert het makkelijker. Handig om tussendoor erbij te pakken!

 

Tip 5 - Strategisch leren

Noteer in de examenplanner ook hoe je voor je tentamen/examen wilt oefenen. Stem dit af op de tentamen- of examenvorm. Moet je bijvoorbeeld een multiple choice tentamen doen, oefen dan ook met deze toets vorm. Zo voorkom je dat je tijdens het tentamen of examen, de vragen verkeerd interpreteert en dus verkeerde antwoorden geeft. Bestudeer tijdig de betreffende toetsvorm: multiple choice, open vragen, mondeling of tekstbegrip. Op deze manier leer jij 'strategisch' en behaal je meer resultaat!

 

Tip 6 - Controleer!

Als je slim bent, controleer je bij aanvang van je tentamen- of examenvoorbereiding of je over alles beschikt wat je nodig hebt:

Lesstof & materialen

Controleer tijdig of je alle lesstof, lesboeken, uittreksels, hand-outs en oefenexamens hebt. Ontbreekt er iets? Kijk dan of het nog op school of bij klasgenoten te verkrijgen is en maak een kopie. Zo nodig koop je het.

Hulpmiddelen

Controleer of je alle tentamen- of examenhulpmiddelen in huis hebt. Kijk eens op Examenblad in de bijlagen. Schaf de hulpmiddelen die je nog niet hebt direct aan. Dit voorkomt stress en tijdens je examen de onaangename verrassing dat je bepaalde opgaven niet kunt maken!

 

Tip 7 - Extra oefening

Als je slim bent, dan ga jij natuurlijk extra oefenen voor je tentamen of examen. Je kunt dat op de volgende manieren doen:

Schoolmateriaal

Ongetwijfeld krijg je van je docent oefenmateriaal. Gebruik dat dan ook; vooral voor tentamens ben je meer van je docent afhankelijk. Bovendien leer je zo de soort vragen die op het tentamen of examen worden gesteld, goed kennen. Dit geldt bij teksten ook voor de manier van vragen over de tekst.

Oude examens

Op de handige site van Thieme, vind je voor ieder vak examenbundels met oefenexamens met antwoorden. Je kunt ze natuurlijk ook kopen en soms zijn ze in de bieb te lenen. Oefen vooral de recente examens goed, want soms hebben examens een paar jaar achter elkaar hetzelfde onderwerp. Zo raak jij bedreven in dit onderwerp en creëer je een voorsprong. Kijk niet alleen of je het antwoord goed of fout hebt, maar lees ook goed waarom je het antwoord goed of fout hebt. Dit kan je helpen om de stof beter te begrijpen!

Internet

Maar vooral ook gebruik van internet examenwebsites. Daar is zeer veel oefenmateriaal te vinden voor bijna alle examenvakken. Ze zijn verzameld in de studielinks examenvakken.

  

Tip 8 - Samen sterk in een studiegroep!

Je kunt ook samen met gemotiveerde klasgenoten je tentamen of examen voorbereiden in een studiegroepje. Bespreek de tentamen- of examenstof met hem/haar., want samen weet je meer. Herhaal de tentamen- of examenstof door elkaar te overhoren (vrienden en familie kunnen dit ook doen). Door de voortdurende herhaling slijp je de leerstof in je brein in. Kortom: samen sta je sterk en wordt leren leerzaam en gezellig... maar maak het niet te gezellig! Tip: hier vind je een scala aan overhoorprogramma's om jezelf te overhoren!

 

Tip 9 - Tijdnood

Afleidende muziek, social media, televisie en zo nodig ook je pc, zet jij natúúrlijk uit, zodat er geen kostbare tijd verloren gaat. Kom je, ondanks alle inspanningen, er vlak voor je tentamen achter dat je tijdnood hebt, beperk je dan tot de hoofdzaken. Het is beter een aantal zaken grondig leren, dan heel veel maar half.

 

Tip 10 - Klaar voor je examen

Gestrest of doodmoe een tentamen of examen ingaan, is nooit goed. Zorg dat je goed slaapt en je je niet verslaapt voor je examen; gebruik je alarm! Leer niet vlak voordat je naar bed moet, want dan raakt je hoofd zo vol dat je niet kunt slapen en je de volgende dag 'bagger' bent. Pak alvast je tas in; de volgende ochtend hoef je dan niet te haasten en je vergeet geen spullen. Heb je alles ingepakt wat nodig is voor je tentamen of examen?  Denk aan een goed werkende pen, geodriehoek, passer, (kleur)potlood, gum, woordenboek, kladblok, rekenmachine, toegestane lesboeken enz.

 
  
 
Tentamen- of Examentraining nodig?
Krijg je ondanks alle inspanningen geen grip op je tentamens of examens? Aarzel dan niet om je ouders en school om hulp te vragen. Helpt dat ook niet? Vergelijk, vind én boek dan tentamen- of examentraining via Bestebijles.com!