Examentips - De voorbereiding

terug examentips

Examenvoorbereiding

Brr .. m'n examen komt eraan!

Examentips - De voorbereiding - BijlesXtra

Ojee.. de examenvoorbereiding! Opeens besef je dat de tentamen- of examendatum nu toch wel heel snel nadert... maar het is chaos in je hoofd en je snapt nog maar weinig... Herken jij jezelf hier in? Dan is het tijd voor actie!

Image by Freepik.com

Deel je zorg met je ouders en mentor. Zij kunnen kijken wat de oorzaak is. Misschien mis je studievaardigheden of je kennis van de examenstof schiet te kort. En misschien is er wel sprake van een onderliggend (leer)probleem. Kijk met elkaar, hoe jij weer grip op je tentamen- of examenvoorbereiding kunt krijgen. 
 
Wij helpen je alvast met deze slimme tips om je optimaal voor te bereiden op je tentamen of examen. Want een goede voorbereiding is het halve werk! Het lijkt in eerste instantie of het je meer tijd kost, maar dat betaalt zich terug  en de beloing is groot. Want je haalt nu een mooi examencijfer, je hebt een voldaan gevoel en als je dit zo volhoudt: een mooi diploma!
 

Tip 1 - Examenvoorbereiding - Start op tijd!

Ben jij ook optimaal voorbereid?

Een goede voorbereiding is het halve werk! Dit betekent dat je alle prioriteit geeft aan je tentamen of examen en alles doet om te voorkomen dat jij in tijdnood komt. Start dus op tijd met je tentamen- of examenvoorbereiding. Volg deze 5 stappen:

1,2,3,4,5  Voorbereiding en zelfvertrouwen - Bijlesxtra Faalangsttips  zo ga je examen tijdnood te lijf!

 1. Zaken die niet per se noodzakelijk zijn, schort je even op. Die afspraken komen na het tentamen of examen wel weer.
 2. Breng structuur aan in je dagen, dat wil zeggen: vaste tijden voor studeren, hobby's en sport. Zet studietijden en alle andere activiteiten in je agenda en in je Examenplanner!
 3. Verzamel zoveel mogelijk informatie met het examen portaal ExamenXtra.
 4. Bepaal of je hulp nodig hebt van anderen, voor bijvoorbeeld extra uitleg, je laten overhoren.
 5. Moet je nog oude tentamens zoeken, boeken halen of onderzoek doen? Nu is er nog tijd voor!

Tenslotte: Zorg voor een juiste examenplanning en examenvoorbereiding en voorkom ook dat je niet in Tijdnood komt! 

Tip 2 -  Examenvoorbereiding - De Examenplanner

Het is slim om van tevoren te bedenken hoe je je tentamen of examen gaat aanpakken. Maak je eigen Examenplanner, waar je eerst de examendata voor alle examenvakken noteert. Bepaal hoeveel tijd ieder examenonderdeel nodig heeft en noteer het in de planner. Noteer ook wat je precies voor dat leeronderdeel wilt doen. Let op dat:

 • de stof voor ieder examenvak in stukken is verdeeld, die voor jou te overzien zijn. Deel in per uur, per dag, per week en zo nodig per maand.
 • je voor nieuwe leerstof meer tijd inplant. Wat je al beheerst behoeft immers enkel herhaling en dus minder tijd.
 • je voor belangrijke examenonderwerpen meer tijd inplant.
 • je voor onderwerpen die je exact moet kennen, meer tijd inplant. Wat meer om begrip en inzicht vraagt kost minder tijd.
 • je tijd voor urgente privézaken als doktersbezoek inplant, zodat je niet hoeft te stoppen met leren als je 'er net lekker in zit'.
 • je rekening houdt met feesten en verjaardagen als dat kan. Anders is het pech.. jouw examen is belangrijker!
 • je extra marge inbouwt voor onvoorziene zaken als ziekte.

Houd je nu aan je planning. Veel succes met jouw tentamen of examen! 

Tip 3Examenvoorbereiding - De juiste leerfocus!

Afwisseling in studeren

Waak ervoor dat je te lang bij dezelfde leerstof blijft hangen, want het leerrendement wordt dan steeds minder. Zorg dus voor een goede afwisseling in leeronderwerpen en vakken. Besteed de ene keer aandacht aan het begrijpen van de examenstof, de andere keer aan het leren ervan, dan weer aan het herhalen/oefenen van de stof, enz.

Pauzeren

Wissel studeren en pauzeren af. Dat geeft je rust en houdt jou fit, waardoor je uiteindelijk veel meer doet en je veel meer in je kunt opnemen. Neem 's morgen en 's middags een kwartier pauze en een half uur voor de lunch. Als je jezelf hieraan went, weet je zeker dat jij je leerdoel haalt! 's Avonds kun je dan nog de puntjes op de 'i' zetten als dat nodig is. Kijk voor meer hierover bij Tijdnood.

Tip: heb je vakantie? Doe dan alsof je een gewone schooldag hebt en begin 's ochtends om 10 uur met leren tot 4 uur. Want als jij allerlei leuke activiteiten inplant of begint te gamen, komt er van studeren echt niets meer. Het kost namelijk tijd voor jou (je hersenen) om in de juiste 'studieflow' te komen en die tijd heb je dan niet meer. 

Met de juiste leerdoelen en leerfocus blijf je fris en fruitig! (zie voor leerdoelen ook De juiste mindset). 

Tip 4Examenvoorbereiding - Hoofd- en bijzaken

Maak onderscheid tussen hoofd- en bijzaken. Je kunt eenmaal niet alles leren. Wat veel aandacht krijgt in de klas en in je boek, is hoofdzaak. Kijk ook in oude tentamens/examens wat veel aandacht krijgt. Leer dat eerst en daarna de bijzaken. Ook slim: maak een samenvatting of schema/mindmap van de leerstof: het dwingt je tot het onderscheiden van hoofd- en bijzaken. Doordat je de lesstof moet analyseren voor deze verkorte overzichten, ga je het vanzelf beter begrijpen én je leert het makkelijker. Handig om tussendoor erbij te pakken! 

Tip 5Examenvoorbereiding - Strategisch leren

Noteer in de examenplanner ook hoe je voor je tentamen/examen wilt oefenen. Stem dit af op de tentamen- of examenvorm. Moet je bijvoorbeeld een multiple choice tentamen doen, oefen dan ook met deze toets vorm. Zo voorkom je dat je tijdens het tentamen of examen, de vragen verkeerd interpreteert en dus verkeerde antwoorden geeft. Bestudeer tijdig de betreffende toetsvorm: multiple choice, open vragen, mondeling of tekstbegrip. Op deze manier leer jij 'strategisch' en behaal je meer resultaat! 

Tip 6Examenvoorbereiding - Controleer!

Als je slim bent, controleer je bij aanvang van je tentamen- of examenvoorbereiding of je over alles beschikt wat je nodig hebt:

Lesstof & materialen

Controleer tijdig of je alle lesstof, lesboeken, uittreksels, hand-outs en oefenexamens hebt. Ontbreekt er iets? Kijk dan of het nog op school of bij klasgenoten te verkrijgen is en maak een kopie. Zo nodig koop je het.

Hulpmiddelen

Controleer of je alle tentamen- of examenhulpmiddelen in huis hebt. Kijk eens op Examenblad in de bijlagen. Schaf de hulpmiddelen die je nog niet hebt direct aan. Dit voorkomt stress en tijdens je examen de onaangename verrassing dat je bepaalde opgaven niet kunt maken! 

Tip 7Examenvoorbereiding - Extra oefening

Als je slim bent, dan ga jij natuurlijk extra oefenen voor je tentamen of examen. Je kunt dat op de volgende manieren doen:

Schoolmateriaal

Ongetwijfeld krijg je van je docent oefenmateriaal. Gebruik dat dan ook; vooral voor tentamens ben je meer van je docent afhankelijk. Bovendien leer je zo de soort vragen die op het tentamen of examen worden gesteld, goed kennen. Dit geldt bij teksten ook voor de manier van vragen over de tekst.

Oude examens oefenen

Op de handige site van Thieme, vind je voor ieder vak examenbundels met oefenexamens met antwoorden. Je kunt ze natuurlijk ook kopen en soms zijn ze in de bieb te lenen. Oefen vooral de recente examens goed, want soms hebben examens een paar jaar achter elkaar hetzelfde onderwerp. Zo raak jij bedreven in dit onderwerp en creëer je een voorsprong. Kijk niet alleen of je het antwoord goed of fout hebt, maar lees ook goed waarom je het antwoord goed of fout hebt. Dit kan je helpen om de stof beter te begrijpen!

Internet oefenen

Maar vooral ook gebruik van internet examenwebsites. Daar is zeer veel oefenmateriaal te vinden voor bijna alle examenvakken. Ze zijn verzameld in de studielinks examenvakken.  

Tip 8Examenvoorbereiding - Samen sterk in studiegroep!

Je kunt ook samen met gemotiveerde klasgenoten je tentamen of examen voorbereiden in een studiegroepje. Bespreek de tentamen- of examenstof met hem/haar., want samen weet je meer. Herhaal de tentamen- of examenstof door elkaar te overhoren (vrienden en familie kunnen dit ook doen). Door de voortdurende herhaling slijp je de leerstof in je brein in. Kortom: samen sta je sterk en wordt leren leerzaam en gezellig... maar maak het niet te gezellig! Tip: hier vind je een scala aan overhoorprogramma's om jezelf te overhoren! 

Tip 9Tijdnood

Afleidende muziek, social media, televisie en zo nodig ook je pc, zet jij natúúrlijk uit. Jij laat geen kostbare tijd verloren gaan! Kom je, ondanks al je inspanningen er vlak voor je tentamen achter dat je tijdnood hebt, beperk je dan tot de hoofdzaken. Het is beter een aantal zaken grondig leren, dan heel veel maar half. 

Tip 10 Zo ga jij je examen in!

Gestrest of doodmoe een tentamen of examen ingaan, is nooit goed. Zorg dat je goed slaapt en je je niet verslaapt voor je examen; gebruik je alarm! Leer niet vlak voordat je naar bed moet, want dan raakt je hoofd zo vol dat je niet kunt slapen en je de volgende dag 'bagger' bent. Pak alvast je tas in; de volgende ochtend hoef je dan niet te haasten en je vergeet geen spullen. Heb je alles ingepakt wat nodig is voor je tentamen of examen?  Denk aan een goed werkende pen, geodriehoek, passer, (kleur)potlood, gum, woordenboek, kladblok, rekenmachine, toegestane lesboeken enz.

Examentips - De voorbereiding Download

 

Toch Examentraining nodig?

Krijg je ondanks alle inspanningen geen grip op je tentamens of examens? Aarzel dan niet om je ouders en school om hulp te vragen. Helpt dat ook niet? Vergelijk én boek dan voor de beste privéles en  tentamen- of examentraining met bijlesvergelijker Bestebijles.com!

Lees ook:

 

 Anderen bekeken ook: