Examentips - Tijdens het examen

terug examentips

Tijdens het examen

Tips voor het maken van je examen

Examentips - Tijdens het examen - BijlesXtra

Hoe handel je tijdens het examen? Slim al je hier van tevoren over nadenkt, want tijdens je tentamen of examen heb je hier geen tijd meer voor. En examenstress voorkomen is beter dan genezen! Maar jij hebt je natuurlijk al weken optimaal voorbereid, zowel inhoudelijk als mentaal.

Image by Freepik.com

En vandaag ga jij echt aan de bak en je examen maken! En hoe fijn is het dan, als je weet hoe je tijdens het examen moet handelen. Dus hoe je rustig kunt blijven en de controle houdt over de tijd én over jezelf. Hoe fijn is het te weten, hoe je de examenvragen aan moet pakken. Je leest het hier!
 

Tip 1 - Tijdens het examen - Alles bij de hand?

Zorg ervoor dat je tijdens het examen, alles hebt wat nodig is én dat alles goed werkt. Want jij kunt dan snel aan de slag! Gebruik hiervoor ook de checklist:

 • Potlood geslepen en pen uitgeprobeerd?
 • Kladblok mee?
 • Rekenmachine gecontroleerd?
 • Geo-driehoek en passer bij de hand?
 • Woordenboek of lesboek dat je mag gebruiken meegenomen? 
 • Overige?
 

Tip 2 - Tijdens het examen - Blijf bij jezelf en ontspan!

Laat je niet gek maken

Laat je niet gek maken door opmerkingen: 'Ik hoorde dat dit examen moeilijk is' of 'Ben jij ook zenuwachtig?'. Blijf op je plek, focus je op jezelf en denk aan iets anders! Beeld je in dat je op een mooie plek bent of denk aan wat voor leuks je gaat doen na je examen. Zo blijf jij gericht op jezelf en des te groter is de kans dat jij je examen goed maakt!

Ontspan!

Examenleerlingen die faalangstig of erg zenuwachtig zijn tijdens het examen, vergeten nogal eens goed te ademen. Ze ademen niet goed uit. Hierdoor gaan zij hyperventileren en worden duizelig in het hoofd. Dat kun jij niet gebruiken! Stop dus liever even om wat te eten/drinken of naar het toilet te gaan. Dat haalt je namelijk uit je gedachten en dus uit je spanning. Zo voorkom je ook een black-out. Deze oefening kan jou ook helpen:

1, 2, 3, 4, 5   Voorbereiding en zelfvertrouwen - Bijlesxtra Faalangsttips  De spanning uit je lijf!

 1. Doe je ogen dicht en adem rustig in vier tellen in, houd dan acht tellen vast en adem rustig in zes tellen uit.
 2. Richt nu eerst je aandacht op de geluiden buiten, terwijl je je ogen gesloten houdt.
 3. Richt daarna je aandacht op de geluiden binnen, terwijl je je ogen gesloten houdt.
 4. Bemoedig jezelf met Positieve gedachten.
 5. Richt je tenslotte op jezelf: je handen, het kloppen van je hart, je ademhaling. Ervaar hoe je helemaal tot rust bent gekomen... heerlijk!

Geniet even van de nieuwe rust. Je bent nu weer helemaal 'bij jezelf'. Je kunt je nu weer over je tentamen of examen buigen. 

Tip 3 - Tijdens het examen - Examenopgaven aanpakken

Je kunt niet alle antwoorden weten en dat hoeft ook helemaal niet. Wat jij via het examen laat zien, is dat je de examenstof voldoende beheerst. Een voldoende is dus ook goed! Om die voldoende te pakken, is het wel zaak dat je de examenopgaven op de juiste manier aanpakt. Volg daartoe dit plan van aanpak:

1,2,3,4,5,6   Plan van aanpak opgaven - Examentips  Zo maak je examenopgaven!

 1. Neem de tijd om de opgaven te bekijken. Beoordeel welke eerst en welke het laatst kunnen. Gebruik de aanpak voor multiple choice en open vragen.
 2. Begin met de makkelijke vragen. Zo groeit je zelfvertrouwen voor de moeilijkere vragen. Weet je een vraag niet; sla deze dan over en ga naar de volgende vraag. Probeer het later weer; je zult zien dat je het antwoord dan weet.
 3. Gun jezelf genoeg tijd om na te denken; overhaasten levert fouten op!
 4. Sta niet te lang stil bij een vraag die je niet weet, maar ga door na de volgende en kom er later op terug.
 5. Als een vraag/opgave niet duidelijk is, vraag het dan meteen aan de examinator! Doe je dit niet, dan vergeet je de vraag wellicht en loop je punten mis. Schaam je niet; je bent niet de enige met vragen!
 6. Verzand niet in details als je ze niet weet. Beter is het om je op de hoofdzaken te focussen. Het grootste deel van de opgave wordt zo in ieder geval beantwoord! 

Tip 4 - Tijdens het examen  - Aantekeningen parkeren

Ben je bang dat je kwijtraakt wat je thuis geleerd hebt? Parkeer het dan even en schrijf het in de marge (onder of zijkant) van je uitwerkblaadje. Of gebruik, als dat mag, een kladblaadje.  Dit zal je dan niet meer dwarszitten tijdens het tentamen of examen, zodat jij goed kunt presteren. 

Tip 5 - Laatste controle

Denk je klaar te zijn? Controleer nog één keer of je geen (deel)vraag, (deel)opgave of som of grafiek vergeten bent. Vul de vragen die je tijdens het maken van tentamen of examen expres had open gelaten nu ook in. Verbeter alleen nog, als je iets nieuws toe te voegen hebt. Voorkom een zenuwachtig verbeteren, weer doorhalen, weer verbeteren, etc. Dit leidt vaak tot tijdnood en onnodige stress.

Examentips - Tijdens het examen Download

  

Toch Examentraining nodig?

Krijg je ondanks alle inspanningen geen grip op je tentamens en examens? Aarzel dan niet om je ouders en school om hulp te vragen. Helpt dat ook niet? Vergelijk én boek dan de beste tentamen- en examentraining met bijles vergelijker Bestebijles.com!

 

Anderen bekeken ook: