Examentips - Tijdnood

terug examentips

In tijdnood gekomen?

Kun je het voorkomen?

Examentips - Tijdnood - BijlesXtra

Ben je in tijdnood gekomen tijdens het maken van je tentamens of examens? Of tijdens de voorbereiding ervan? Wist je niet hoe lang je moest leren van tevoren? Misschien heb je met bepaalde zaken geen rekening gehouden en zitten lanterfanten? Of ben jij een uitsteller? En klopte je planner wel?

Image by Freepik.com

Hoe ga je met tijdnood tijdens de examenvoorbereiding om? Dat moet je wel weten, want het is toch jammer als jij wegens tijdgebrek zakt voor een examenvak! Deze tips laten jou zien hoe je met tijdnood om kunt gaan. Doe er je voordeel mee, zodat je nu wel slaagt!
  

Tip 1 - Tijdnood - Weg met afleiding!

Kwam jij in tijdnood, doordat je je niet goed kunt concentreren? Word je door van alles afgeleid? Kies dan een andere, rustigere plek. Rustig betekent: zonder sociale media en televisie. Kun je niet van je telefoon afblijven of kun je niet stoppen met gamen? Geef je telefoon of pc dan bij iemand in bewaring. Dan weet je zeker dat je rust hebt. Houd, om afleiding te voorkomen je pc uit, tenzij je deze écht nodig hebt om je te kunnen voorbereiden op je tentamen of examen. 

Tip 2 - Tijdnood - Spullen en materialen

In Tijdnood, doordat je spullen of oefenmateriaal kwijt bent? Dat is heel vervelend natuurlijk, maar blijf rustig. Zoek er even naar, maar vertel het direct aan je ouders, docent of mentor en vraag hen om raad. Je zult zien dat ze een oplossing hebben voor jouw ontbrekende materialen. De meeste spullen komen overigens wel weer tevoorschijn, en anders kun je ze nog bijbestellen. Zoals bijvoorbeeld de handige examenbundel, met extra examen oefenopdrachten en te bestellen via internet of te lenen bij de bieb. 

Tip 3 - Tijdnood - Houd je focus vast!

Hoe lang leren?

Spreek met jezelf een bepaalde tijd af om te studeren: bijvoorbeeld een uur. Spreek ook de pauze met jezelf af: bijvoorbeeld een kwartier. Na drie studierondes van een uur is het slim om de pauze te verlengen, naar een half uur, aangezien je vermoeid raakt. 

Voor grote (eind)examens moet je langer studeren; voor je het weet ben je twee uur verder. Hierbij horen dus ook langere pauzes. Ga in de pauzetijd even naar buiten, bijvoorbeeld lekker joggen of een klein boodschapje doen, zodat je echt even achter je bureau vandaan bent.

Mocht je een onderdeel of vak niet in de geplande tijd onder de knie krijgen, ga dan door met de volgende geplande examenstof. Aan het eind van de voorbereiding heb je wellicht door meevallers tijd over. Je kunt dan mooi de examenstof die je nog niet beheerst, aanpakken. Op deze manier voorkom je dat je bij de laatst geplande leerstof in tijdnood komt.

Tip: gebruik een kookwekker om te voorkomen dat je de tijd vergeet en door je pauze heen leert!

Rust

Genoeg rust is belangrijk, want non-stop leren levert op de korte termijn veel op, maar op langere termijn niet. De vermoeidheid heeft ook effect, namelijk op je geheugen. Het tegenovergestelde gebeurt dus; je kunt zaken niet onthouden en vergeet ze.

Uitstellen en gamen ...

In tijdnood, doordat jij steeds uitstelt? Zoek jij ook steeds uitvluchten en excuses om niet te hoeven leren? Of ben je verslaafd aan je telefoon of gamen? Helaas, van dit uitstelgedrag krijg je alleen maar minder zin. En ondertussen stapelt het leerwerk zich op en word jij steeds chagrijniger. Dom om zo lang te wachten dat je je er niet meer toe kunt zetten.

Pak je uitstelgedrag aan! De oplossing is een totaal nieuwe mindset. Hoog tijd voor een nieuwe 'focus' op dat tentamen of examen waar je tegenop ziet. Volg deze stappen:

1, 2, 3, 4  Voorbereiding en zelfvertrouwen - Bijlesxtra Faalangsttips  Je studiedoel bereiken met plezier!

  1. Stel je studiedoel vast. Op welk tentamen, examen of presentatie wil jij je voorbereiden? Wat wil je precies bereiken?
  2. Maak een duidelijke examenplanner voor de gehele examenperiode, waarin je alle examenstof verdeelt. 
  3. Besluit NU aan het leer- en maakwerk te beginnen, ongeacht hoe je je voelt! Dus ook als je geen zin hebt... begin!
  4. Houd jezelf aan je examenplanner! Sla niets over, want dan stapelt het werk weer op, krijg je weer tegenzin, stel je weer uit en heb je helemaal geen zin meer... Voorkom dus een terugval en houd je focus vast!
 

Vrienden, afspraken, verjaardagen...

In Tijdnood, doordat jouw omgeving je claimt? Focus je op jouw studiedoel! Zaken of afspraken die minder belangrijk zijn, moeten even in de koelkast tot na je tentamen of examen. Vertel de betreffende personen eerlijk dat jij de komende tijd voor leren hebt ingepland en dat jij je daar aan wilt houden. Èchte vrienden begrijpen dat jij nu alle tijd voor je studie nodig hebt!

Tip 4 -  Tijdnood - Wees positief!

Laat je niet uit het veld slaan

In Tijdnood, doordat je ontmoedigd en verlamd raakt door tegenslagen en faalangst? Heel vervelend, maar laat niets jou afhouden van je studieplanning! Besluit je niet uit het veld te laten slaan, want stilstand is achterstand. En als die achterstand te groot wordt, dan kun je hem niet meer inhalen (zaken als overlijden of ziekenhuisopname vormen natuurlijk een uitzondering hierop).

Denk positief

Train jezelf daarom in positief denken. Schrijf positieve gedachten op en spreek ze uit. Stel positief tegenover negatief. Dus als je denkt: "Het is allemaal veel te veel; ga het nooit redden', dan zeg jij juist: "Het komt goed; ik heb een goede examenplanning gemaakt, waar ik me zeker aan houdt en dus geen reden om me zorgen te maken!" Je zult zien dat je examenvoorbereiding dan sneller gaat dan je denkt! 

Tip 5 - Tijdnood - Examenplanner up-to-date?

In Tijdnood gekomen doordat je examenplanning in de war geraakt is? Wacht geen moment en pas je examenplanner die je een paar weken voor je examens hebt gemaakt, direct aan!  Als je te lang wacht, is er geen genoeg tijd meer voor een juiste afwisseling in studeren en pauzes. En dat veroorzaakt weer tijdnood, want pauzes neem je toch. Zorg daarom voor een examenplanner, waarin:

  • de examenstof voor ieder examenvak in stukken is verdeeld, die voor jou te overzien zijn. Deel in per uur, per dag, per week en zo nodig per maand.
  • rekening is gehouden met belangrijke afspraken en feesten/verjaardagen.

Houd je nu aan je planning. Kijk voor meer hierover bij De Voorbereiding. Veel succes met jouw (her)tentamen of (her)examen!

Examentips - Tijdnood Download

  

Toch Examentraining nodig?

Krijg je ondanks alle inspanningen geen grip op je tentamens of examens? Aarzel dan niet om je ouders en school om hulp te vragen. Helpt dat ook niet? Vergelijk én boek dan de beste tentamen- of examentraining met bijlesvergelijker Bestebijles.com!

Lees ook: