Proefwerktips - Tijdens het proefwerk

 

Hoe handel je?

Proefwerktips - De voorbereiding

Natuurlijk heb jij je al optimaal voorbereid met de Tips Proefwerkvoorbereiding en Dag voor het Proefwerk. Maar vandaag ga jij je proefwerk of toets echt maken.

En dan is het fijn te weten, hoe je tijdens de toets moet handelen, hoe je rustig kunt blijven en je de controle houdt. En hoe moet je de toetsvragen aanpakken? Je leest het in hier: 

 

Tip 1 - Alles bij de hand?

Zorg ervoor dat je alles hebt wat nodig is voor je SO of proefwerk én dat alles goed werkt. Zo kun jij je helemaal op je proefwerk concentreren. Gebruik deze checklist:

 • Potlood geslepen en pen uitgeprobeerd?
 • Kladblok mee?
 • Rekenmachine gecontroleerd?
 • Geo-driehoek en passer bij de hand?
 • Woordenboek of lesboek dat je mag gebruiken meegenomen?

 

Tip 2 - Blijf bij jezelf!

Laat je niet gek maken

Ga niet met klasgenoten over het SO of proefwerk praten. Let niet er niet of anderen sneller klaar zijn dan jij, want dat betekent niet dat ze het beter hebben gedaan! Focus je op jezelf! Blijf op je plek, focus je op jezelf en denk aan iets anders! Beeld je in dat je op een mooie plek bent of of denk aan wat voor leuks je na schooltijd gaat doen. Zo blijf jij gericht op jezelf en des te groter is de kans dat je je proefwerk goed maakt!

Blijf rustig

Als je angstig of erg zenuwachtig bent tijdens het proefwerk, vergeet je goed te ademen. Je ademt niet goed uit. Hierdoor ga je hyperventileren en word je duizelig in je hoofd. Dat kun je niet gebruiken. Stop dan liever even om wat te eten/drinken of naar het toilet te gaan. Dat haalt je namelijk uit je gedachten en dus uit je spanning. Zo voorkom je ook een black-out. Deze oefening kan jou ook helpen:

1, 2, 3, 4, 5   Voorbereiding en zelfvertrouwen - Bijlesxtra Faalangsttips  Ontspanning!

 1. Doe je ogen dicht en adem rustig in vier tellen in, houd dan acht tellen vast en adem rustig in zes tellen uit.
 2. Richt nu eerst je aandacht op de geluiden buiten, terwijl je je ogen gesloten houdt.
 3. Richt daarna je aandacht op de geluiden binnen, terwijl je je ogen gesloten houdt.
 4. Bemoedig jezelf met Positieve gedachten.
 5. Richt je tenslotte op jezelf: je handen, het kloppen van je hart, je ademhaling. Ervaar hoe je helemaal tot rust bent gekomen... heerlijk!

Geniet even van de nieuwe rust. Je bent nu weer helemaal 'bij jezelf'. Je kunt je nu weer over je proefwerk buigen.

 

Tip 3 - Plan van aanpak opgaven

Je kunt niet alle antwoorden weten en dat hoeft ook helemaal niet. Wat jij via het proefwerk laat zien, is dat je de proefwerkstof voldoende beheerst. Een voldoende is dus ook goed! Om die voldoende te pakken, is het wel zaak dat je de proefwerkopgaven op de juiste manier aanpakt. Volg daartoe deze stappen:

1,2,3,4,5,6   Plan van aanpak opgaven - Examentips  Zo maak je proefwerkopgaven!

 1. Neem de tijd om naar de opgaven te kijken. Beoordeel welke opgaven eerst en welke het laatst kunnen. Gebruik de aanpak voor multiple choice en open vragen.
 2. Start met de makkelijke vragen. Zo groeit je zelfvertrouwen voor de moeilijkere vragen. Weet je een vraag niet; sla deze dan over en ga naar de volgende vraag. Probeer het later weer; je zult zien dat je het antwoord dan weet.
 3. Gun jezelf genoeg tijd om na te denken; overhaasten levert fouten op!
 4. Sta niet te lang stil bij een vraag die je niet direct weet, maar ga door na de volgende en kom er later op terug.
 5. Als een vraag/opgave niet duidelijk is, vraag het dan meteen aan je docent! Doe je dit niet, dan vergeet je de vraag wellicht en loop je punten mis. Schaam je niet; je bent vast niet de enige die vragen heeft!

 

Tip 4 - Aantekeningen parkeren

Ben je bang dat je kwijtraakt wat je thuis geleerd hebt? Parkeer het dan even en schrijf het in de marge (onder of zijkant) van je uitwerkblaadje. Of gebruik, als dat mag, een kladblaadje.  Dit zal je dan niet meer dwarszitten tijdens het proefwerk, zodat jij goed kunt presteren!

 

Tip 5 - Controleer!

Denk je klaar te zijn? Controleer dan nog één keer of je geen vraag, opgave of som vergeten bent. Vul de vragen die je tijdens het maken van het SO of proefwerk expres even open had gelaten nu ook in.

Bijles nodig?

Krijg je ondanks alle inspanningen geen grip op je SO's en proefwerken? Aarzel dan niet om je ouders en school om hulp te vragen. Helpt dat ook niet? Vergelijk, vind én boek dan Bijles via Bestebijles.com