Slaag-zakregeling VMBO

Slagen voor VMBO!

i

Zak- en Slaagregeling VMBO

Wil je graag weten wat de voorwaarden zijn om te slagen voor het VMBO BB, KB, GL/TL? Lees hier dan wat de eindexamen normen zijn, de zogenaamde zak- en slaagregeling. Jij bent geslaagd als: 

  • je eindcijfers samen 6 of hoger zijn.
  • het gemiddelde van je bij het centraal examen behaalde cijfers 5,5 of hoger is (met een 5,49 ben je gezakt).
  • je maximaal één 5 hebt en je overige eindcijfers 6 of hoger zijn.
  • je maximaal één 4 hebt en je overige eindcijfers 6 of hoger en minimaal één 7 of hoger zijn.
  • je voor twee vakken een 5 hebt en je overige eindcijfers 6 of hoger en minimaal één 7 of hoger zijn.
  • je voor lichamelijke opvoeding, het kunstvak uit het gemeenschappelijke deel en (in de gemengde en theoretische leerweg) voor het sectorwerkstuk, voldoende of goed hebt gehaald
 

Zak- en slaagregeling VMBO GL/TL

Maatschappijleer

Je hoeft geen centraal eindexamen te doen voor het vak Maatschappijleer 1, maar het telt wel mee in de uitslagregeling! Als je dus een compensatie-7 nodig hebt, mag die bij het vak maatschappijleer 1 staan. En als je een 3 haalt voor Maatschappijleer 1, dan ben je helaas gezakt. Zorg dus dat je een voldoende haalt voor dit vak.

VMBO Intrasectoraal & leertraject

Het eindcijfer van het afdelingsvak of intrasectorale programma in de beroepsgerichte en kaderberoepsgerichte leerwegen wordt gerekend als twee eindcijfers.

En doe je eindexamen ter afsluiting van een leerwerktraject? Dan ben je geslaagd als je voor Nederlands en het beroepsgerichte programma, een 6 of hoger hebt gehaald én als je voor je rekentoets bent geslaagd.

BB en KB

Bij BB en KB mag je nu een extra vak doen (bij GL/TL kon dat al) buiten de sector (bijvoorbeeld Duits bij landbouw). Dat kan dan als compensatie-7 tellen en op de cijferlijst geplaatst worden als je het nodig hebt. En je mag het weglaten als het de uitslag negatief zou beïnvloeden.

Slagen voor het VMBO - Eamenhulp nodig?

Maak jij je geen zorgen of je zult slagen voor het VMBO? Of kun jij wel wat tentamen- en examenhulp? Want is het voorbereiden, leren en maken van tentamens en examens een hele opgave voor jou in je eentje? En vind je het plannen en organiseren van het huiswerk voor al je examenvakken ook een hele uitdaging? Het is ook niet simpel om overzicht over al het examenwerk te houden en alle examenstof te begrijpen.

Slagen voor het VMBO - Doe het zelf! 

Gelukkig zit je hier goed, want Bij BijlesXtra vind je volop doe-het-zelf examenhulpjes: examentips, extra examen uitleg, examenlinks en examen uitlegvideo's. Helemaal gratis! Daarnaast vind je nog vele eersteklas, betaalbare examen tools in onze webshop , zoals: examenvideo's, samenvattingen en de Examenplanner Plus. Allemaal om jezelf examentraining te geven. Dus kom op, zet je schouders eronder, want je kan het, en zorg zelf dat je slaagt voor het VMBO!.

Veel succes met jouw examens!