HUISWERKTIPS

Huiswerktips voor iedereen! 

Huiswerktips voor leerlingen, scholieren en studenten

Zoek je de beste Huiswerktips? Heb jij ook een hekel aan huiswerk maken en leren? Of vind je het wel prima, maar lukt het jou niet om overzicht over alle huiswerkopdrachten te houden? Ben jij vaak te laat met inleveren of vergeet jij steeds, wat je ook alweer moest doen voor die en die les? Dan geen paniek! Met deze 10 Huiswerktips mét slimme Huiswerkplanner heb jij in mum van tijd weer grip op je huiswerk. Dus kom uit je luie stoel, pak aan die huiswerk berg en versla jou huiswerkachterstand! Haal snel goede cijfers en ga ook over dit jaar!

Image by Freepik

Tip 1 - Huiswerktips - Slim met je tijd!

Als je van school thuiskomt, wil je even bijkomen, maar...  dan is het zaak direct je huiswerk te plannen, te maken en te leren. Want van uitstel komt afstel, dus wees slim met je tijd!

Doe je huiswerk niet te lang achter elkaar...kleine pauzes om je te ontspannen zijn ook nodig: 60 minuten huiswerk - 15 minuten pauze, is prima.

Tip 2 - Huiswerktips - Houd je focus vast!

Als jij je huiswerk gaat maken, laat je dan door niets afleiden! Anders gaat er kostbare tijd verloren. Zorg daarom:

 • dat je huisgenoten jou even niet storen. Zeg rustig dat je wilt leren en ze later wel spreekt.
 • dat je geen luide muziek aan hebt (achtergrondmuziekje mag wel).
 • dat je social media, facebook, instagram, what's app enz.,  uit staan.
 • dat je pc of laptop uit is, tenzij je die nodig hebt om je huiswerk te maken/leren, maar zeker de televisie!

Het lukt niet...

Is het te druk in huis om rustig te leren? Zoek dan een geschikt plekje op school of in de plaatselijke bibliotheek. Kun je niet van je telefoon afblijven? Geef hem dan bij iemand in bewaring tot jij klaar bent met je huiswerk. Heb je ook moeite om de tv en je pc uit te laten? Wees dan slim en ga in een ruimte zonder deze afleiders zitten. Maak van je huiswerktijd 'Quality time'! Des te meer geniet jij van je welverdiende pauze als beloning voor jouw inspanning! Vind jij het nu nóg moeilijk om je te focussen? Kijk dan eens bij onze concentratietips!

Tip 3 -  Huiswerktips - Studiewijzers

Bewaar je studiewijzers bij het betreffende vak of stop ze allemaal bij elkaar in een map. Maar orden ze! Raak je ze kwijt, dan weet jij op het cruciale moment niet wat je moet maken en leren. Je moet je studiewijzers voor alle vakken zo kunnen pakken tijdens je huiswerktijd!

Tip 4 -  Huiswerktips - Je schoolwerk plannen

Huiswerk

Heb je het huiswerk dat je opkreeg in de les, wel goed in je agenda gezet? Dit is belangrijk, anders weet je thuis niet wat je moet doen! Zet het opgegeven huiswerk vanuit je agenda of je studiewijzers, in je huiswerkplanner. Hang deze planner goed zichtbaar op. Iedere dag zie jij nu makkelijk en snel wanneer jij je geplande huiswerk moet maken/doen of leren, of wat je moet uitzoeken voor je huiswerkopdrachten!

Toetsen

Heb je proefwerken? Verdeel de proefwerkstof dan in stukken en zet deze in je proefwerkplanner. Hang ook deze planner goed zichtbaar op. Iedere dag zie jij nu makkelijk en snel wat je moet maken, leren of uitzoeken voor je proefwerk. Bekijk ook de proefwerktips!

Grote schoolopdrachten

Denk ook aan grote en langlopende opdrachten als werkstuk, boekverslag of groepsopdracht. Plan daar ook tijd voor in, ruim vóór de inleverdatum! Gebruik hiervoor de overzichtplanner.

Tip 5 -  Huiswerktips - De juiste aanpak

Kijk wat je maak- en leerwerk is. Begin met het makkelijkste vak, daarna de moeilijkere. Leer eerst voor je so's en proefwerken en doe daarna je gewone huiswerk. Tenslotte kun je de tijd die over is gebruiken, om aan grote schoolopdrachten te werken, als spreekbeurtvoorbereiding, werkstuk, presentatie enz.

Stappenplan huiswerk

Weet je niet goed hoe je je huiswerk aan moet pakken? Gebruik dan dit stappenplan bij iedere nieuwe taak:

 1. Wat moet ik doen? Wat voor opdrachten? Wat moet ik leren? Voor welke vakken?  (inventarisatie)
 2. Hoe ga ik het doen? Waar kijk ik eerst naar? Wat is het belangrijkst? En wat doe ik daarna? (aanpak)
 3. Ik ga nu aan de slag! (zelfstandig werken)
 4. Ik controleer. Ben ik niets vergeten? Zie ik nog fouten? Is het huiswerk netjes? (controle)
 

Tip 6 -  Huiswerktips - Samen is leuker!

Je kunt af en toe samen met een gemotiveerde en enthousiaste vriend(in) of klasgenoot huiswerk maken. Dat is leerzaam en gezellig....maar maak het niet te gezellig! Bespreek je werk met elkaar en vergelijk jullie manier van leren, voorbereiden, plannen, opgaven maken en vragen beantwoorden. Wellicht kun je iets van elkaars werkwijze leren? Hoe maken zij hun huiswerk, wat kenmerkt hun aanpak, wat doen zij anders, welke hulpmiddelen gebruiken ze? Hoe gaan zij met tegenzin om?

Tip 7 -  Huiswerktips - Overhoren

Overhoor jezelf, maar laat ook anderen dat doen, zoals ouders, broers/zussen. Leer ook met vrienden of klasgenoten voor een toets en overhoor elkaar. Dat is leerzaam en gezellig. Overhoren is namelijk een effectief middel om leerstof of woordjes te leren. Door voortdurende herhaling slijp je wat je leert in in je brein. Voor woordjes zijn diverse overhoorprogramma's  beschikbaar om jou te helpen. Overhoor tip: maak, terwijl je de leerstof doorneemt, vragen bij de stof. Later kun je deze vragen gebruiken als overhoormiddel.

Tip 8 -  Huiswerktips - Slim met internet!

Snap je de huiswerkstof niet? Je bent niet op school, dus kunt het niet aan de docent vragen. Je ouders en vrienden hebben net even geen tijd... Gelukkig is er op internet uitleg voor ieder schoolvak te vinden. Wij hebben alles voor je verzameld in onze Studielinks en Uitlegfilmpjes!

Tip 9 - Controleren en evalueren

Als je denkt klaar te zijn met je huiswerk, controleer dan of je niets vergeten bent. Heb je alle maakwerk gemaakt, geen opgaven overgeslagen? Alle leerwerk geleerd, geen begrippen of woordjes vergeten? Alle hand-outs van je docent behandeld? Alles opgezocht wat je niet wist? Want als jij 'bij bent' met je huiswerk, kun je de les ook goed volgen; je bent immers goed voorbereid. Uiteindelijk ben je dan ook voor je toetsen goed voorbereid!

Tip 10 - Voorbereid naar school?

Pak je tas in voor de volgende dag! De volgende ochtend hoef je dan niet te haasten en je vergeet geen spullen. Heb je alles ingepakt wat nodig is voor je SO of proefwerk? Denk aan een goed werkende pen (!), geo-driehoek, passer, (kleur)potlood, gum, rekenmachine enz.

Huiswerktips Download voor leerlingen, scholieren en studenten

 

Huiswerktips

Huiswerkplanner Plus voor de beste Huiswerkplanning!

 

Huiswerkplanner Plus voor de perfecte Huiswerkplanning!

Wil jij het beste van het beste? Want zet jij ook alles op alles om het schooljaar te halen? Soms zijn gratis huiswerkplanners niet toereikend. Check dan in onze StudyShop de geavanceerde, geprogrammeerde Huiswerkplanner Plus. Want deze Huiswerkplanner is uitgerust met extra opties die een perfecte huiswerkplanning opleveren!

Zo krijg jij snel goed overzicht & controle over je leeractiviteiten én vrije tijd afspraken. Je kunt jouw activiteiten verdelen in kleur categorieën en ze een omschrijving meegeven: 

 • Toetsen, schoolopdrachten;
 • Alleen studeren;
 • Samen studeren & studiehulp afspraken;
 • Recreatie & Sport.

i

Centraal Invoerscherm

Via de Centrale invoer zet de planner automatisch jouw activiteiten in de juiste categoriekleur op de juiste plek. Jij herkent zo snel wat je doen moet, voor welk vak en met wie. Dat is fijn! Je ziet ook snel of de tijd die je aan studeren en aan ontspanning besteedt wel in balans is. Fantastisch! Jij hebt eindelijk controle over je huiswerk en toetsweken!

De planner is ontwikkeld door onderwijsexperts, speciaal voor jou. Kiezen voor Huiswerkplanner Plus is kiezen voor structuur en een heel jaar planning fun. Dus mis hem niet

Huiswerkhulp nodig?

Lukt het ondanks de Huiswerktips, toch niet om je overzicht te krijgen over je huiswerk? Blijft het plannen, leren en maken van de huiswerkopgaven en schoolopdrachten lastig voor jou?

Kijk dan eens bij Bestebijles.com. Dan kan een goede huiswerkcoach uitkomst bieden en jou dit allemaal leren. Vergelijk en boek snel de (online) huiswerkleraar die het beste past bij jouw leerpronleem, vak, niveau én je portemonnee!